top of page

Ei kulutusjuhlalle - kyllä vastuullisille valinnoille


Varsinais-Suomen Keskustanuoret ovat huolissaan Black Fridayn ja muiden alennusmyyntien vaikutuksia kulutustottumuksiin erityisesti nuorten kohdalla.


Black Friday on kiitospäivän jälkeinen päivä. Se on yksi maailman suurimmista ostospäivistä, jolloin kaupat myyvät tuotteitaan äärettömän halvalla. Tämä Amerikkalainen ale juhlinta on rantautunut Suomeen, ja se kasvaa kasvamistaan joka vuosi.


Mitä vikaa sitten on ale shoppailussa? On syytä harkita tarkkaan ostoksia. Ilmastonmuutos monine haasteineen on tosiasia, minkä vuoksi meidän on tarkkaan harkittava kulutustottumuksiamme. Kuluttajien valinnoilla on vaikutusta sekä ympäristön että ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Ostopäätöksillä ja ostamatta jättämisellä kuluttajat voivat vaikuttaa markkinoihin ja edistää vastuullista tuotantoa. 


Vain noin viides maailman väestöstä asuu teollisuusmaissa. Silti juuri teollisuusmaat kuluttavat merkittävimmän osan maapallon luonnonvaroista. Harkittujen valintojen tekemistä auttavat erilaiset kuluttaja- ja tuotemerkit, kuten reilun kaupan merkki. Se takaa oikeudenmukaisen korvauksen kehitysmaiden viljelijöille ja tuottajille. 


Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla. Työntekijöille Reilu kauppa takaa vähintään lakien mukaisen ja asteittain nousevan palkan, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistykseen. Ympäristökriteerit tähtäävät siihen, että viljely on ympäristön kannalta kestävää ja että luonnon monimuotoisuutta vaalitaan.


Yksi Black Fridayn ostetuimpia tuotteita eli elektroniikkaa ei voida tehdä täysin vastuullisesti. Lähes kaikkien elektronisten laitteiden valmistuksessa käytetään tinaa, joka luokitellaan konfliktimateriaaliksi. Konfliktimateriaali tarkoittaa sitä, että erilaiset aseelliset ryhmät rahoittavat toimintaansa raaka-aineen valmistuksen yhteydessä. Tinaa louhitaan Kongosta sota-alueiden kaivoksista, josta se kulkeutuu jalostamoihin Kaakkois-Aasiaan. 


Globaali vaatekaupan kehitys on huolestuttavaa. Vaateteollisuuden riskimaihin kuuluvat mm. Kiina, Intia, Bangladesh, Venäjä, Romania ja Ukraina. Vaatealan suurimmat sosiaalisen vastuun ongelmat ovat terveydelle vaaralliset työolot, lapsityövoima, pakkotyö, matalat palkat ja ylipitkät työpäivät. Suomalaisten ostamat vaatteet tehdään pääosin riskimaissa.

Haluamme kannustaa ihmisiä tekemään vastuullisia valintoja, eikä hullaantua ale-laareista. On vastuullista valita suomalaista työtä, esimerkiksi vaatteita ostaessa. Toivomme, että ihmiset eivät osta turhaan tavaraa, vaan vain sen minkä tarvitsevat. Varsinkin nuoret ovat alttiita markkinoiden houkutuksille, ja ostavat helposti tarpeetonta. Vastuullinen Black Friday shoppailija suosii suomalaista, koska se tuo työtä ja toimeentuloa suomalaisille. Henna Takatalo Varsinais-Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja

87 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page