top of page

Herätys hankintastrategian laatijat!
Turun sanomat uutisoi 26.2.2019, että Turkulaisvaltuutettu Niina Ratilainen haluaa nopeasti päätöksiä lihankulutuksen puolittamiseen. Tämä ehdotus on täysin ideologinen ja kapeakatseinen eikä varsinkaan viestisi maanviljelijöille mitään positiivisia ajatuksia Turun kaupunkia kohtaan, päin vastoin. Mielestäni ehdotuksessa matkitaan Helsingin kaupungin kyseenalaista päätöstä eikä ajatella kokonaiskuvaa.


Kyllä, päästöjä ja lihankulutusta on tulevaisuudessa vähennettävä mutta lihankulutuksen puolittaminen ei mielestäni ole oikea lähtökohta. Ensin on tehtävä toimet kotimaisuus- ja lähiruoka-asteen nostamiseksi. Olisi huomattavasti ympäristöystävällisempää vaihtaa ulkomaiset tuontiruoat kotimaisiksi ja esimerkiksi riisi perunaan tai ohraan. Riisi esimerkiksi on todella ongelmallinen elintarvike, jonka ilmastokuormitus on usein suurempi kuin suurella osalla kotimaisista lihatuotteista.


Varsinais-Suomen Keskustanuoret kirjoittivat kannanotossaan jo 21.5.2018 järkytyksestään Turun kaupungin kotimaisuusasteen pienuudesta. Silloin puhuttiin reilusta kolmanneksesta ulkomaisen lihan osalta, jota perusteltiin hankintalain linjauksilla. Tämä on tekosyy. Kyse on rahasta ja arvovalinnoista. Turun lähikunnissa kotimaisuusaste on erinomainen.


Arvoisat Turun kaupungin valtuuston päättäjät: Tehkää hankintastrategia meitä viljelijöitä ajatellen, mutta etenkin lapsia ja nuoria. Heillä on oikeus Euroopan puhtaimpaan ruokaan ja korkeatasoiseen eläinten hyvinvointiin. Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut oppaan, jonka avulla kotimaisen ruuan suosiminen on mahdollista helposti. Esimerkiksi lihan kohdalla voidaan suosia kotimaista, kun tarjouspyynnössä painotetaan eläinten hyvinvointiin, ympäristövaikutuksiin ja sosiaaliseen vastuuseen liittyviä kriteerejä.


Kaiken kukkuraksi Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Perttu Virkajärvi kertoo uusimmassa tutkimuksessaan että naudanlihan ympäristöhaitat on yliarvioitu. Kaksi hiilivoimalaa tuottaa saman ilmastokuorman kuin on kaikkien Suomen nautojen metaanipäästö. Globaalien ongelmien yhdistäminen suomalaiseen tuotantoon ei sovi.


Toivon Turun kaupunginvaltuutetuilta viisaita päätöksiä lasten ja nuorten takia. He kun eivät pysty itse päättämään millaista ruokaa heille koulussa tarjoillaan. Olisikin hyvä tehdä kyselyä kouluista ja selvittää millaista ruokaa lapset haluavat syödä. Se on mielestäni heidän oikeutensa.


Henna Takatalo

17 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page