top of page

ilmastonmuutos tulee, pitäisikö tehdä jotakin?Hiilidioksidi, kasvihuonekaasu, tulva, hirmumyrsky, jäätikön sulaminen, merenpinnan nousu ja vesipula. Aikaimoinen litania pelottavia sanoja. Mitä me jokainen voimme tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseen. Myös pienet teot ratkaisee. Listasin muutamia vaihtoehtoja:


Voisitko kuvitella vähentäväsi lentämistä? Lentämisen ilmastopäästöt ovat yli viisinkertaiset junalla matkustamiseen verattuna. Voisitko ajatella matkustavasi esimerkiksi vaihtoehtoisesti junalla? Lyhyet matkat olisi hyvä kävellä tai pyöräillä. Nämä matkustusmuodot ovat myös täysin ilmaisia! Samalla voi saada raitista ilmaa ja mieli lepää maisemia katsellessa. 


Tehokasta on myös kierrättää. Kierrätys ei ole haastavaa, kun ottaa vähän asioista selvää. Ruoan suhteen osta vain tarpeellinen. Älä tee ylimääräistä hävikkiä! Suunnittele kauppaan mennessä mitä ostat. Jopa ruokalistojen tekeminen etukäteen on varteenotettava vaihtoehto, jotta oikeat raaka-aineet tulevat ostoskoriin, eikä tule turhia unohduksia jolloin joudut uudestaan lähtemään kauppaan. Suosi myös lähiruokaa. Ruoan kuljettamiseen ympäri maapalloa kuluu paljon energiaa. Suosi siis suomalaista lähiruokaa! 


Kasvata itse ruokaa. Missä vain voi kasvattaa itse ruokaa. Kerrostalossa asuminen ei ole tekosyy. Parvekkeella tai sisällä voi hyvin kasvattaa esim yrttejä, salaattia, perunoita, tomaatteja ja kurkkuja. Samalla säästät muovisissa pakkausmateriaaleissa. Valitse myös kaupassa yleisesti mielummin jokin muu pakkausmateriaali kuin muovi.


Tiesitkö että jos vähennät huonelämpötilaa 1 asteen, vähennät lämmityksen energiakulutusta 5 prosenttia? Jos sinulla on takka niin lämmitä mahdollisimman paljon puilla asuntoasi! Muista myös energiansäästölamput. Jos me kaikki suomalaiset vaihtaisimme energiansäästölamppuihin, se säästäisi sähköä yli 900 gigawattituntia vuodessa. Älä kuitenkaan polta lamppuja turhaan.


Tiesitkö, että tupakan kuivaaminen vaatii paljon energiaa? Kehitysmaissa tupakan valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan usein polttamalla puuta. Tupakantuotannon takia hävitetään maailmassa vuosittain 200 000 hehtaaria metsää. Eli noin Helsingin kaupungin kokoinen alue, joka vuosi. 


Henna Takatalo

1 katselukerta0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page