top of page

Järki käteen myös ilmastotavoitteissa


Sdp:n tuoreen ilmasto-ohjelman mukaan seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteestä. Ilmastonmuutos ja päästöjen vähentäminen on tärkeitä asioita, mutta demareiden ehdottama ratkaisu, jossa luovuttaisiin nopealla aikataululla polttomoottoriautojen käytöstä ei ole millään tavalla realistinen. Totaalinen polttomoottoriautojen kielto ei kosketa ainoastaan harvaan asutun maaseudun pienituloisia ihmisiä, vaan myös kaikkia niitä, jotka eivät asu sujuvan joukkoliikenteen varrella.


Tällä hetkellä Suomen autokanta on Euroopan vanhimmasta päästä. Syyt tähän ovat varmasti moninaiset, mutta yksi oleellisimmista lienee kuitenkin uuden auton suuret hankintakustannukset kuin myös yleisesti yksityisautoilun raskas verotus. Suomessa on liikennekäytössä 2,7 miljoonaa henkilöautoa, joiden arvo on keskimäärin 3 600€. Kuinka realistisena voimme pitää tavoitteita siitä, että suomalaiset kykenisivät nopealla aikataululla investoimaan toistaiseksi kalliisiin sähköautoihin? Lisäksi sähköautojen käyttövarmuus Suomen kovilla pakkasilla on myös kyseenalainen.


Toisin sanoen Sdp:n ilmastotavoitteisiin ei tulla pääsemään ilman, että Suomen valtio laittaa kansalaisensa väkipakolla muuttamaan suuriin kasvukeskuksiin, joissa joukkoliikenne voitaisiin teoriassa mutkattomasti järjestää. Sen sijaan, että lähtisimme kurittamaan pienituloisia ihmisiä, tulisi valtion kehittää keinoja, joilla kannustaa ihmisiä investoimaan biokaasu- tai sähköautoihin. Lisäksi kehittämällä julkista liikennettä myös isompien taajamien ulkopuolelle, voimme osaltaan tehdä ratkaisuja ympäristömme hyväksi.


Henna Takatalo

371 katselukertaa1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

1 commento


Eero Vainio
Eero Vainio
22 gen 2019

..epäilen myös sähkön riittävyyttä koko maanosassa mikäli siirrytään liikenteen energiankulutuksessa pelkkään sähköön...

Mi piace
bottom of page