top of page

Kunnan elinehto on järkevä taloudellinen tasapaino

Kuntatalouden ongelmat on otettava vakavasti. Noin kaksi kolmasosaa kunnista teki negatiivisen tuloksen viime vuonna. Kunnat ja kuntayhtymät ottivat lainaa lisää lähes miljardin. Kuntien talous heikkeni pääosin siksi että toimintamenot kasvoivat mutta esimerkiksi verotulot ja valtionosuudet vähenivät.


Liedossa kuntapäättäjillä on edessään nyt erityisen vastuulliset ajat. on tehtävä arvovalintoja mutta nähtävä koko kuva. Kunnan pitää pystyä takaamaan lakisääteiset palvelut, mutta myös ennaltaehkäisemään mahdollisesti tulevaisuudessa tulevia ongelmia sekä järjestää kuntalaisille yhteisöllistä tekemistä ja saada kuntalaiset puhaltamaan yhteen hiileen.


Olen pitkään tuntenut epävarmuutta siitä miten kunnat voivat taata kaikki valtion tulevaisuudessa asettamat vaatimukset. Kuntataloutta koettelee nyt mielestäni erityisesti väestörakenteen muutos, sosiaali- ja terveyspalvelujen kasvavat menot, tyhjiksi jäävät tai homekiinteistöt ja keskittäminen. Sen sijaan, että kunnilta odotetaan jatkuvasti lisää palveluita, olisi syytä miettiä miten jo olemassa olevat palvelut taataan, kun nytkin jo tehdään niiden eteen hartiavoimin töitä.


Onneksi kuntaliiton ennakollisten valtionosuuslaskelmien (14.10.2019) mukaan kuntien valtonosuudet kasvavat 610 miljoonaa euroa eli 7,1% vuodesta 2019 vuoteen 2020. Kuntaliiton mukaan myös valtionosuuskompensaatio eli veromenetysten kompensaatio maksetaan vielä tänä vuonna. Nämä toimet ovat kädenojennus hallitukselta.


Emme voi kuitenkaan levollisin mielin odottaa valtionavustuksia, vaan rakenteita ja toimintatapoja pitää muuttaa. Raha on vain laastari ja neljän vuoden välein voimasuhteet vaihtuvat Arkadianmäellä. Suomen politiikka määrittelee pitkälti sitä, miten kuntia arvostetaan, mutta kuntien on tarkasteltava omaa toimintaansa myös niin, että on puskuria selvitä vaikeimmistakin tilanteista.


Liedossa vuoden 2019 ennusteen mukaan alijäämää on kertymässä noin -2,7 miljoonaa euroa ja talousarvioesityksessä 2020 kunnan tulos olisi saatava lähelle nollaa. Tämä tarkoittaa sitä, että helppoja ratkaisuja ei yksinkertaisesti ole. Kuntalaisten hyvinvointi ja kunnan toimintavalmius ovat korkealla prioriteeteissä. Jos haluamme säilyttää kotikuntamme elinvoiman pitää kääntää kaikki kivet.


On aika olla rohkea ja tehdä sellaisia päätöksiä, jotka eivät ole mukavia mutta pelastavat Liedon. Puolueesta riippumatta.


Henna Takatalo Liedon Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja

Keskustanuorten puheenjohtajaehdokas


Henna Takatalo

5 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page