top of page
Writer's pictureHenna Takatalo

Perintöverosta luovuttava!


Perintövero on perheyrityksille kuolinisku


Onko inhimillistä periä veroa läheisen kuollessa? Tai yrittäjäperheen lapselta, joka jatkaa perheyritystä? Naapureillamme Virolla, Ruotsilla, Norjalla ja Venäjällä verosta on joko luovuttu tai sitä ei ole koskaan ollutkaan. Perintövero aiheuttaa myös yhteiskunnalle merkittävää hyvinvointitappiota, sillä se heikentää radikaalisti kotitalouksien kannustimia säästämiseen ja investointeihin.


Verovelvollisella ei useinkaan ole todellista veronmaksukykyä ja lisäksi veron ajoitus on täysin sattumanvarainen. Vero voi muodostua perilliselle ylitsepääsemättömäksi taakaksi, jonka vuoksi tarvitsee lainaa selvitäkseen siitä. Eniten verosta kärsivät kuolinpesät joissa esimerkiksi on kiinteistöjä tai maaseudulla sukupolvenvaihdosta tehtäessä kun kyseessä on kiinteistöjen lisäksi maata.


Maatilan tai perheyritysten sukupolvenvaihdos on oltava helpompaa eikä perintövero saa vaarantaa tai hankaloittaa tilannetta entisestään. Mielestäni Suomessa ei saa olla yhtäkään tilannetta, jossa sukupolvenvaihdos jätetään tekemättä perintöveron vuoksi. Yrityksen jatkaja pystyisi käyttämään perintöveron maksun sijaan rahan esimerkiksi investointeihin. Suomalainen maatalous sekä yritykset tarvitsevat nyt investointeja enemmän kuin koskaan.

Perintöveron poisto ei saa tarkoittaa verokertymän supistumista. Verokertymän voisi korvata muun muassa myyntivoittoverotuksella.


Henna Takatalo

20 katselukertaa0 kommenttia

Kommentarer


bottom of page