top of page

Sudet eivät kuulu ihmisten pihoilleHelsingin sanomat uutisoi (11.3.2019), että Helsingin alueella on havaittu mahdollisesti susi. Poliisi sai useita havaintoja ja tutkijaprofessori totesi lausunnossaan että kyseessä on todellakin susi. Tämän kaltaiset uutiset kertovat siitä, että susi ei enää arasta ihmistä. On sanomattakin selvää, että susi kuuluu Suomen luontoon, muttei ihmisten pihoille tai suurkaupunkeihin.


Länsi-Suomessa elää 70 % Suomen susista. On tärkeää, että päivitetyssä hoitosuunnitelmassa otetaan huomioon varsinkin läntisen Suomen ongelmat susien johdosta. Sudet aiheuttavat vahinkoa kotieläimille, kuten karjaeläimile ja koirille. Kotieläimet ovat helppoja saaliita. Vahinkoja voidaan toki ehkäistä, mutta mielestäni rahallinen korvaus ei voi olla lähtökohtana. Jos oma koirani joutuisi suden suuhun, raha ei sitä takaisin toisi.


Sudet ovat tulleet läntiseen Suomeen ruoan perässä. Hirvi, valkohäntäpeura ja metsäkauris ovat sudelle tärkeitä saaliseläimiä, joita täältä päin kyllä löytyy. Jos sudet pysyisivätkin näissä saaliseläimissä, eikä veisi viattomia koiria tai kotieläimiä, ongelmaa ei olisi.

Kannanhoitosuunnitelman avulla eläinkannoista huolehditaan pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti. Metsästys ei saa sanana olla mörkö vaan metsästys on osa luonnon- ja riistanhoitoa. Tavoite on säilyttää suurpedot osana Suomen luontoa, mutta kuitenkin niin ettei ihmisille ja muille eläimille aiheudu kohtuuttomasti harmia. Hoitosuunnitelmien tekemisessä on otettava huomioon kansalaisten huoli susien määrästä lähellä asutusta. Emme saa leimata ihmisiä, jotka ei hyväksy susia ihmisten läheisyyteen, väärinajattelijoiksi.


Henna Takatalo

46 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page