top of page

Valtion talous kuntoon - työllä, vastuunkannolla ja yhteistyöllä

Valtion talous tulee saada hallintaan pitkällä tähtäimellä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, energiakriisi ja inflaatio tuntuvat jokaisen suomalaisen kukkarossa sekä vaikuttavat myös tuleviin talousnäkymiimme. Myös koronapandemian jäljet näkyvät vielä pitkään. Kotitalouksien ostovoiman heikentyminen, erittäin suuri epävarmuus tulevasta investointiympäristöstä ja kansainvälisen talouden hiipuminen ovat meille suuria murheita. BKT:n ennustetaan supistuvan 0,2 % vuonna 2023. Meidän on myös oltava huolissamme velanhoitokuluista.

Kriisejä tulee varmasti vielä tulevina vuosina – niihin tulee varautua jatkossakin. Emme silti voi avata rahahanoja enää samalla volyymillä kuin aiemmin. Taloutemme ei tule kestämään tämän kaltaista kehitystä loputtomiin. Vuonna 2023 valtiovarainministeriön ennusteen mukaan valtionvelan odotetaan nouseva noin 156 mrd. euroon, joka tarkoittaa 45 000 euroa per työikäinen suomalainen.

Mielestäni olemme velkaa jälkipolville selkeän suunnitelman, miten talouden näkymät käännetään positiivisiksi. Tässä työssä tarvitaan kaikkia puolueita – ei piikittelyä. Lähes jokainen puolue on ollut hallituksessa vuosien aikana, jolloin valtion talous on heikentynyt.

Suomen pärjääminen ja hyvinvointivaltion ylläpitäminen vaatii rahaa. On selvää, että yhä useamman suomalaisen tulee jatkossa tehdä töitä. Vuonna 2020 julkisyhteisöjen tuloista suurin osa muodostuu tulo- ja omaisuusveroista. Nykyisetkään työllisyystavoitteet eivät tule riittämään, mikäli koemme samanlaisia yllättäviä kriisejä, kuten parina viime vuonna. Marinin hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 75 % ei enää riitä.

Mielestäni Suomen taloutta on suunniteltava pidemmälle kuin vain yhdelle vaalikaudelle. Puolueiden pitäisi päästä sopuun vähintään kahden vaalikauden mittaisesta talouden suunnitelmasta, jota tehtäisi yhteistyössä. Olen huolissani politiikan nykytilasta, jossa jatkuvasti unohdetaan monen nykyisen oppositiopuolueen oleminen myös edellisillä kausilla hallituksessa päättämässä nimenomaan taloudesta. Pelkään, että tavallisen suomalaisen etu unohtuu puolueiden kiistellessä ja jaellessa vappusatasia ja katteettomia lupauksia.

Keskustaa tarvitaan riitelevän oikeiston ja vasemmiston keskellä maltillisena vastavoimana, joka laimentaa ääripäiden radikaalisuutta.

On vastuunkannon ja yhteistyön aika. Suomalaiset ansaitsevat sen.


97 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page