top of page

Laadukas ruoka maksaa


S-ryhmän viime torstaina ilmoittama ruoan halpuutus on kuin viimeinen niitti tuottajien ahdingossa. Hintojen laskua perustellaan kyselytutkimusten mukaan. Kyselyyn vastanneiden muukaan ruoan pitäisi olla halvempaa ja halpuuttamisen tulee jatkua. Mielestäni vähävaraisten perheiden tukemiseen pitää olla muita ratkaisuja, ei tuottajaa kurittamalla.


Tämä on kestämätön tilanne tuottajille. Ei voi olla niin että tuottajalle jo viime vuoden historiallisen huonon sadon jälkeen jää yhä vähemmän käteen. Maataloustuotteiden myyntihinnat eivät ole nousseet mutta kustannukset nousee jatkuvasti. Näin ei voi jatkua.


Laadukas ruoka maksaa. Suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja sillä on hintansa. Viime päivinä kuohuttaneet kuvat Puolan teurastamosta kertoo siitä, että Suomessa asiat ovat todella hyvin. Ja suomalaisesta ruoasta mielestäni voikin maksaa hieman enemmän. Se on varmasti laadukkaasti, ympäristöystävällisesti ja eläintä kunnioittavasti tuotettua. Ruoka on liian halpaa jos maailmassa kaikesta ruoasta 30 % menee roskiin. Suomessa siis 7800 rekka-autollista.


Samaan aikaan kun me heitämme maailman laadukkainta ruokaa roskiin 100 miljoonaa alle 5 -vuotiasta lasta on alipainoinen. Joka kahdeksas ihminen koko maailmassa kärsii aliravitsemuksesta.


Meidän on arvostettava ruokaa, sen tuottajaa ja ja suomaista työtä. Ruokaketju työllistää Suomessa 300 000 ihmistä. Alkutuotanto Suomessa ei ole siis ihan pikku juttu.


Meidän on panostettava ruokainnovaatioihin ja vientiin. Meillä on kaikki mahdollisuudet tehdä suomalaisesta ruokakulttuurista ympäristöystävällinen vientituote. Takaan, että tuottajat ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa, jos saavat siihen mahdollisuuden. Tähän tarvitaan kuitenkin poliittista tahtotilaa sekä yhteishenkeä. Terveellinen ja turvallinen ruoka on ihmisoikeus.


Suunta on käännettävä. Näillä hinnoilla meillä ei kohta ole enää mahdollisuuksia tuottaa suomalaisille vastuullista, eläinten hyvinvointiin keskittyvää ja turvallista ruokaa.


Henna Takatalo

22 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Σχόλια


bottom of page